Lemoniada indiańska i frytki z łopianu – czyli warsztaty z dzikiego gotowania w Busku-Zdroju
30 maja w ramach Festiwalu Kwiatów 2015 odbyły się przygotowane przez nas warsztaty terenowe „W poszukiwaniu pożywienia”. Poprowadzili je nasi koledzy: dr Wojciech Maksymilian Szymański, jeden z nielicznych specjalistów w dziedzinie dzikich roślin jadalnych oraz mgr Dariusz Wiech, wybitny znawca przyrody i historii Ponidzia. Warsztaty odbyły się w okolicy wsi Włochy koło Pińczowa. Spośród licznych roślin jakie spotkaliśmy warto wymienić np. ostrożeń siwy o smacznych palczastych bulwach i apetycznych liściach, a także groszek bulwiasty – jedno z najsmaczniejszych warzyw korzeniowych świata. Po powrocie do Buska, na stoisku przed Domem Kultury, zajęliśmy się gotowaniem potraw z dzikich roślin. Na stołach zostały rozłożone zebrane wcześniej młode pędy, liście, nasiona i korzenie wraz z podpisami – w sumie około 40 gatunków roślin naczyniowych oraz jeden porost. Przygotowaliśmy wiele smacznych i oryginalnych potraw ale na szczególną uwagę zasługiwała: „zupa z pokrzyw” i „lemoniada indiańska” z sumaka octowca oraz surówka z grubych słodkich korzeni dzwonka jednostronnego . Spośród licznych roślin, które można było skosztować, wyjątkowym zainteresowaniem cieszyły się też: średniowieczne warzywo – świerząbek bulwiasty, paprotka słodyczka, której kłączami niegdyś słodzono kawę, „szwedzki imbir” czyli gorysz błotny, a także marynowane owoce jesionu , kandyzowana kokoryczka wonna oraz smażone w cieście kwiatostany robinii akacjowej i dzikiego bzu czarnego. Nasze stoisko spotkało się z bardzo dużym zainteresowaniem. Całe wydarzenie odbyło się już po raz drugi i mamy nadzieję, że znów spotkamy się za rok.
Poniżej w załączniku przedstawiamy przepis na zupę z pokrzyw.
Przepis na zupę z pokrzyw